top of page
Search
  • Writer's pictureUPZS

"Človeški multipraktik" - Dušan Vodlan, predsednik umetniškega plesnega združenja Slovenije

Časnik Ekipa24.si

Ob občinskem prazniku Mestne občine Krško je župan Janez Kerin med drugim Dušanu Vodlanu podelil velik znak Mestne občine Krško za ustvarjalno delo, posebne uspehe in pomemben prispevek k razvoju lokalne skupnosti, za življenjsko delo na področju plesne umetnosti.

Dušan Vodlan verjame, da sta mu bila ples in ljubezen do športa dana že v zibelko, saj je bil povezan z nenehnim gibanjem, odkar je naredil prve korake na tem svetu. Že v osnovni šoli se je zapisal športu, ko je začel z rednimi treningi gimnastike pri Partizanu Gaberje v Celju. Kot mlad športnik je poleg gimnastike, kjer je tudi najdlje vztrajal in dosegel vidne tekmovalne rezultate, spoznaval tudi vrsto drugih športov. Pravi, da ima prirojen občutek za gibanje ter izredno motoriko, tako da je lahko deloval v zelo različnih športih in to uspešno. Rad je imel smučarske skoke, skok v višino, tek, plavanje ter vse ekipne športe, največ pa je dosegel v najlepšem dvoranskem športu, plesu. A ne kot vrhunski tekmovalec, temveč kot plesalec, motivator, mentor, učitelj, trener, pedagog in organizator. Je človek izzivov, ki ima rad napredek in ustvarjalnost.

Tako je otroštvo in mladost preživel kot večina njegovih vrstnikov. V družbi sošolcev in športnih navdušencev se je prebil vse do 19. leta, ko je pogledal v svet plesa. Takrat si ni predstavljal, da bo toliko let vztrajal v tem konjičku, ki mu je v skoraj 30 letih delovanja postal tudi osnova za preživetje. Na začetku je bilo to zanj predvsem radovedno spogledovanje z različnimi zvrstmi plesa, nato pa je izbral družabne plese in obiskoval plesne tečaje standardnih in latinsko ameriških plesov pri različnih plesnih mojstrih ter se leta 1974 vpisal tudi v celjsko folklorno skupino. V njej je plesal 13 let, bil je tudi podpredsednik in organizacijski sekretar skupine.


Na Senovem je leta 1982 prevzel vodenje novoustanovljene folklorne skupine. V njej je do leta 1989 deloval kot strokovni vodja, koreograf in organizator. To obdobje je bilo eno njegovih najplodnejših, takrat je začel brusiti talente in sposobnosti, ki so dokončno zaznamovali njegovo življenjsko pot. Tu so bili prvi zametki njegove kreativnosti in ustvarjanja na različnih področjih, pravi, da je bilo za delovanje v prihodnosti sodelovanje s FS Senovo odločilno. V tem okolju se je začel oblikovati kot vodja, zbistrile so se njegove karakteristike, kot so iznajdljivost, marljivost, učinkovitost, v bistvu, kot pravi, je postajal mali multipraktik. Skozi leta je spoznal, da je praktičen, racionalen, pogumen, iskren, moralen, da je rojeni poslušalec, da brez težav izraža čustva, da je nagnjen k velikim uspehom. Med letoma 1974 in 1987 je nanizal prek 500 nastopov doma in v tujini ter postal tudi mentor mnogim skupinam.


Leta 1985 je ustanovil plesno skupino, ki je pozneje prerasla v plesni klub in plesno šolo Lukec Krško, v kateri deluje kot športni direktor in trener. Prav tako je vpet v organizacijo različnih tekmovanj, svoje znanje je prenašal tudi na druge. Tako je že leta 1979 začel učiti folklorne skupine v Celju, Laškem, pozneje pa še v Šentjurju, Podčetrtku, Šmarju pri Jelšah, Bistrici ob Sotli in številnih drugih krajih.


Nato se je posvetil športnemu plesu. Vsako leto se je z najobetavnejšimi plesalci udeleževal poletnih plesnih šol in drugih oblik izobraževanja tudi pri tujih strokovnjakih. Zadnjih 22 let je ogromno časa posvetil tekmovalnim standardnim in latinskoameriškim plesom. Tudi v teh zvrsteh plesa se je izpopolnjeval pri mnogih domačih in tujih trenerjih ter svoje znanje predajal plesnim parom. S svojimi plesalci je osvojil veliko kolajn na največjih domačih in mednarodnih tekmovanjih, samo v zadnjih letih so njegovi tekmovalci domov prinesli prek 600 kolajn z državnih in mednarodnih prvenstev.


Vodlana zelo veseli, da je za ples navdušil sinova, ki sta že vrsto let predvsem v stepu najboljša v domovini in tudi na svetu. Mlajši Luka je na DP v standardnih in latinskoameriških plesih osvojil 12 kolajn ter 15 kolajn na DP v stepu. Leta 2003 je osvojil tretje mesto na mladinskem SP v stepu, je evropski prvak v solo step in triu. Že v svojem prvem članskem nastopu na DP leta 2005 je postal državni prvak v stepu in je do zdaj nepremagljiv.

Starejši Sebastijan je v stepu osvojil 25 kolajn, od tega kar 15 zlatih na DP in bil štirikrat šesti na svetu. Sebastijan je Dušanov naslednik, v klubu je predsednik, kjer pomaga tudi kot mlad vaditelj ter poučuje standardne in latinskoameriške plese, step, hip-hop ter družabni ples za mladino in odrasle. Leta 2006 je pridobil licenco plesnega učitelja na fakulteti za šport. Je tudi evropski prvak v triu, z Luko imata bron s SP v triu. Tudi v paru sta Vodlanova sinova aktualna evropska prvaka in bosta naslov branila letos v Krškem.

S poučevanjem družabnih plesov je Vodlan deloval praktično po vseh osnovnih šolah Posavja in širše. S svojimi najboljšimi tekmovalci se je udeležil tekmovanj po vsej Sloveniji in v tujini, v mestih, kot so London, Blackpool, Mannheim, Wels, Riesa, Berlin, Dresden, Cervia, Allasio, Beograd, Zagreb, Sarajevo, Skopje, Varaždin, Dunaj, Lienz, Trst, Praga …

Vodlan je za svoje delovanje prejel kar nekaj priznanj za razvoj in delovanje na plesnem področju, kot so značke Zveze kulturnih organizacij Slovenije in Združenja folklornih skupin Slovenije, bronasto in srebrno Prešernovo plaketo za zasluge pri ustvarjanju in širjenju ljubiteljske kulture, pa priznanje Občine Krško za zasluge pri razvoju plesne dejavnosti v Krškem in širše, prejel je srebrne plesne čevlje ob 25. obletnici delovanja na plesnem področju, zlato priznanje zveze kulturnih društev Slovenije za življenje s plesom ...


Ni pa Vodlanovo življenje samo ples, leta 2004 se je začel ukvarjati s kolesarstvom, ustanovil je tudi KK Olimp in postal ekstremni kolesar.


39 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page