top of page
lukecopen2021najavaskupinska-1.jpg

O NAS

O nas se veliko "šušlja", vse pa je res. Ustvarili bomo nekaj, kar bo spremenilo vse.

Ustvarili bomo resnično, demokratično ter pošteno UPZS. Vsi boste lahko postali člani združenja, ne glede na vašo organiziranost, kot klub, društvo, skupina ali posameznik. Tekmovanj UPZS se bodo lahko udeleževali tudi tisti, ki ne bodo člani združenja in tudi tisti, ki so člani drugih plesnih klubov ter drugih plesnih zvez v slovenskem prostoru. Ustvarili bomo državni forum plesalcev, trenerjev, sodnikov, plesnih klubov, lastnikov plesnih šol, kjer je mogoče na sproščen, sodoben in inovativen način razpravljati in razvijati plesno-tekmovalne discipline in plesno kulturo v celoti. Naše razmišljanje  je, da je umetnost plesa veliko več kot le tekmovanje. Ples je šport samo toliko, da se tekmuje in določa vrstni red, ob tem pa je treba upoštevati predvsem dva dela, umetniški in tehnični del. Vsem plesalcem želimo dati priložnost, da tekmujejo na državnih in mednarodnih tekmovanjih, brez predpogojev, da bi morali biti elitni plesalci, ali biti član tega združenja. Želimo tudi, da bi lahko vse plesalke, ki niso našla plesalca za ples v paru, plesale v solu. UPZS bo članica Svetovne umetniške plesne zveze (WADF), saj bomo pravilnike prilagodili tej svetovni zvezi, ki je po poslanstvu najbližje našim ciljem in namenu.


Na osnovi dolgoletnih izkušnjah vseh nas, ki smo se odločili ustanoviti novo združenje, bomo gradili in razvijali ples ter tekmovanja na drugačnih osnovah, bolj poštenih in odprtih ter predvsem sproščenih odnosih. Vse kar smo v zadnjih letih in desetletjih spoznali, bomo popravili v zadovoljstvo vseh plesalcev in plesalk, trenerjev, koreografov ter njihovih staršev. Postavili bomo pogoje in pravila delovanja tako, da bodo vsi člani in udeleženci naših tekmovanj popolnoma zaupali v delo združenja. Združenje bo delovalo transparentno in odprto za vse, ki radi plešejo in imajo radi ples. Največ slabih izkušenj smo bili deležni glede sojenja, zato bo nov sodniški sistem temeljil na večji objektivnosti ocenjevanja, večji transparentnosti, boljšemu razumevanju ocenjevanja, najprej za plesalce in koreografe ter prav tako za medije in širšo javnost. Dali bomo  pozitivno povratno informacijo plesalcem in plesalkam ter trenerjem in koreografom. Trenerska in sodniška organizacija bosta delovala z roko v roki, tako da bosta usmerjala razvoj plesa in se dopolnjevala. Sledili bomo načelu: »To kar se trenira, se tudi sodi.«


Ena od pomembnih zadev je, ločitev sodnikov in trenerjev. Ples je edina športna panoga v Olimpijskem komiteju, ki dovoljuje soditi trenerju svojemu plesalcu, kar je sporno in neetično. V našem združenju tega ne bomo dovolili, zato bomo striktno ločili sodnike in trenerje. Torej, če si trener ne moreš biti tudi sodnik. Pri spremembah smo uvedli kriterije, ki jasno opredeljujejo številčne lestvice, spremenili obliko tekmovanja, oblikovali ustrezno programsko in strojno opremo ter predvsem delovali v smeri spremembe miselnosti vseh udeležencev tekmovanj in festivalov. Na državnem prvenstvu bodo sodili izključno tuji sodniki. Sistem ocenjevanja bo omogočal brisanje najslabše in najboljše ocene posameznega sodnika za posamezni kriterij. Končni rezultat bo aritmetična sredina točk, ki so jih dodelili vsi sodniki, kjer so bili brisani najboljši in najslabši rezultati za vsak ocenjeni parameter. Takšen sistem sojenja pripomore k večji verodostojnosti same sodniške organizacije, saj tekmovalci in vsa plesna javnost dobi večje zaupanje v sodniške odločitve in so uvrstitve posameznih plesalcev, parov, skupin in formacij bolj realne.


UPZS bo delovalo v dobro vseh svojih članov, brez privilegijev, odprto in transparentno. Živimo v posebnem času, ko je sodelovanje in solidarnost še bolj potrebna. Vsi skupaj smo naveličani stalne negativne energije in pritoževanj. Radi bi se poenotili, združili in naredili nekaj dobrega za ples in vse njegove akterje. Večina nas je zelo skeptična do dosedanjega dogajanja na področju plesa v Sloveniji, zato jih lahko s skupnim nastopom in novo organizacijo prepričamo, da je lahko prihodnost plesa v Sloveniji boljša in lepša.

Ekipa

Enostavno enkratni

Dušan Vodlan_edited.jpg

Dušan Vodlan

Predsednik UPZS


Smiljan Mekicar.jpg

Smiljan Mekicar

Podpredsednik

statusne zadeve,  pravila in ostale statutarne zadeve

Eva Jankovič.jpg

Eva Jankovič

Podpredsednica

Celje z okolico

Mojca Ussar.jpg

Mojca Ussar

Podpredsednica

Maribor z okolico

Petra Bremec.jpg

Petra Bremec

Podpredsednica

Koper in Primorska

Claudia Sovre.jpg

Claudia Sovre

Podpredsednica

Ljubljana

Karmen Arko.jpg

Karmen Arko

Podpredsednica

Kočevje

Nina Cilenšek.jpg

Nina Cilenšek

Podpredsednica

Slovenj Gradec in Koroška

Mojca Jakopič.jpg.webp

Mojca Jakopič

Podpredsednica

Gorenjska

Nataša Babič.jpg

Nataša Babič

Podpredsednica

Bela krajina

Mateja Terčon Knap.jpg

Mateja Terčon Knap

Podpredsednica

Goriška

Albert profile photo.jpg

Albert Podrekar

Podpredsednik

spletna stran in ostala družbena omrežja

bottom of page