top of page
Search
  • Writer's pictureUPZS

Vihar 4-štirih desetletij

V torek, 20. decembra 2022 je v športni dvorani Srednje šole Krško v dveh delih zaplesalo 270 plesalcev, ki obiskujejo klubske programe v Krškem ter programe plesnega krožka na OŠ Krško, Senovo, Koprivnica in Raka.

Drugi del krške novoletne produkcije je nosil poseben naslov in sicer Vihar štirih desetletji, s katerim smo obeležili in počastili 40 let dela Dušana Vodlana na plesnem področju v Posavju. V enourni predstavi so poleg domačih plesalcev zaplesali še gostje iz plesnega studia Igen iz Celje pod mentorstvom Eve Jankovič, ki je tudi vodila prireditev in nas popeljala skozi viharnih 40 let Dušanovega delovanja v Posavju in širše. Prireditev je popestrila tudi posebna gostja, baletna plesalka, Afrodita Siljanoska iz Makedonije.


Dobrodošli na plesnem potovanju, kjer boste poleg plesnega užitka lahko podoživeli utrinek plesnega ustvarjanja 40 let, Dušana Vodlana. Neustrašen popotnik, umetnik brez meja, plesale so sanje, sanjala je duša, ki živi svoje sanje. Upanje-kot nočno nebo, zvezdni utrinek! Pot, ki ga je ponesla v svet plesa kot plesalca in trenerja folklore, standardno in latinsko ameriških plesih, jazza, stepa in sodobnega plesa. Tisoč milj dolgo potovanje se začne z enim samim korakom. Prvi korak se je začel v gimnastični dvorani. Ker je naše življenje obdano z zidovi v katerih se skrivajo najrazličnejše težave, se v življenju hočemo in moramo premakniti naprej, moramo poiskati načine, kako priti skozi te zidove ali pa jih obiti. Zato ga poškodba pri gimnastiki ni zaustavila. Misel:« Ironija življenja je, da se največje vizije rodijo prav v težavnih trenutkih." (Charles Lever), ga je gnala upati in sanjati naprej. Vizija je kot pogonsko gorivo. Kot vsi uspešni voditelji, jo je imel tudi Dušan. Tako je kot neustrašni popotnih premagoval napore in sile s katerimi se je prebijal skozi težave. Ko ima voditelj vizijo je na poslanski misiji, krasi pa ga nalezljivo razpoloženje. Kmalu se ob njem dvignejo še drugi. In tako se je rodila plesna šola LUKEC. Pravo vrednost nosi človek v sebi. Pravo vrednost človeka je treba prepoznati in svojo deliti. Ne moremo zmagati s prvo potezo. Moramo graditi. Ne biti neučakani. Če imaš idejo, če vidiš cilj, potem pojdi. Vsak začetek je težak. A trud, želja in strast, ki jo je Dušan prenesel na svoja sinova se je odrazilo v mnogo pogledih. Tako Luka kot Sebastjan sta osvojila več medalj na državnem, evropskem in svetovnem merilu v standardnih, latinsko ameriških plesih in stepu. Vendar Dušan ni osvajal in utiral pot le s svojima sinovoma. Kot mentor je ustvaril ne samo veliko plesnih mojstrov, temveč izoblikoval, pomagal uresničiti sanje marsikateremu glasbenemu talentu, ki se še dandanes profesionalno ukvarjajo s tem. Kot človek zna prepoznati, spodbujati, motivirati in predvsem ne-odnehati. Tisoč milj dolgo potovanje se mora začeti z enim samim korakom. London, Blackpool, New York, Orlando, Las vegas, Mannheim, Wels, Riesa, Berlin, Dresden, Cervia, Allasio, Beograd, Zagreb, Bjelovar, Grubišno polje, Samobor, Sarajevo,Skopje, Varaždin, Dunaj, Lienz, Kobenhaven, Trst, Udine, Bassano del Grappa, Benetke, Karlovi Vari in še bi lahko naštevali.


Leta 2017 je postal Mednarodni sodnik za vse tekmovalne plese pri Svetovni umetniški plesni zvezi (WADF)


15. 10. 2020 je na lastno pobudo ustanovil Umetniško plesno združenje Slovenije (ADAS), ki ima danes že 30 članic.


16. 10. 2021 v Budvi je bil izvoljen za podpredsednika Svetovne umetniške plesne zveze (WADF).


Uspešni ljudje imajo dvome. Uspešni ljudje so zaskrbljeni. Kljub temu, da to čutijo, ne dovolijo, da bi jih to ustavilo. In tako ni ustavilo niti njega. Ni iskal izgovorov, zato je kot mentor izoblikoval mnogo drugih in si sam zase postavil nov izziv.

Od 2002-2012 se je preizkusil v veliko ekstremnih kolesarskih podvigih in eden izmed je bil kolesarski podvig do Olimpa-2004 km v 13tih etapah na otvoritev OI Atene....... Kot je rekel Dalaj lama: »Ne vem, ali ima vesolje s svojimi neštetimi galaksijami, zvezdami in planeti kakšen globlji pomen, toda očitno je, da je vsaj na zemlji cilj nas, ki živimo tu, da si zagotovimo srečno življenje«. Dušan je verjel vase. Svoje delo opravlja tako dobro, da je lahko svojo vizijo z lahkoto predal naprej v roke svojima sinovoma. Ljudje za svoje življenje vselej krivijo zunanje okoliščine. Na tem svetu uspevajo samo ljudje, ki se pogumno napotijo iskat okoliščine, kakršne si želijo, če pa jih ne morejo najti, jih ustvarijo sami. In ravno to je storil Dušan Vodlan.

Zlozenka_Novoletna predstava_Vihar štirih desetletij_Dusan Vodlan A5
.pdf
Download PDF • 189KB

13 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page