top of page
Search
Writer's pictureUPZS

Paradaplesa: "Vsi zaupajo v naš sodniški sistem in končni rezultat. ..."

26. maj 2023, Plesni portal Parada plesa (rubrika Na špici), Barbra Drnač, Krško, Maribor

Originalni članek s fotografijami si lahko ogledate s klikom na gumb;





Umetniško plesno združenje Slovenije (UPZS) pod vodstvom predsednika Dušana Vodlana pripravlja 3. in 4. junija državno prvenstvo, tretje po vrsti, za različne discipline. Kaj vse se bo dogajalo, pa vam razloži Dušan v intervjuju.


Dragi Dušan, s polno paro se približuje junij in vaše državno prvenstvo. Kakšna so pričakovanja, kakšen interes vlada, kaj pomeni državni prvak vašega združenja?

Draga Barbra, res je, še nekajkrat gremo spat in naše, že 3. po vrsti državno prvenstvo, bo tu. Interes je kot vedno velik in pričakujem okrog tisoč plesalcev iz okoli 30 slovenskih klubov. Nekaj bo pa tudi mednarodnih plesalcev, saj imamo tudi mednarodno prvenstvo v solo plesih, standardnih, latinskih in karibskih plesih. Pomen je enak kot pri vsaki zvezi, združenju, da postaneš državni prvak. Razlika, ki daje prednost nam, je naš sodniški sistem, ki sem ga zasnoval že leta 2007. V Plesni zvezi Slovenije (PZS), Svetovni zvezi športnega plesa (WDSF) imajo enodimenzionalnega, nekateri imajo dvodimenzionalnega, obstaja tudi štiridimenzionalni. No, naš je edinstven na svetu in ima pet kriterijev. In eden od kriterijev je tudi umetniški vtis, in vsaka najboljša ter najslabša ocena se brišeta pri vsakem kriteriju in vsakem sodniku. Zato vsi zaupajo v sistem in končni rezultat oziroma uvrstitev. Dolgo sem se trudil in končno sem ga lahko predstavil na PZS leta 2013. Ko mi je dr. plesa Meta Zagorc navrgla, “kdo je tisti, ki bo meni brisal ocene”, sem se nehal ukvarjati z njimi. In tako sem ga uvedel že leta 2015 na prvem festivalu Lukec Open, mimogrede, to je bil prvi tovrstni festival pri nas in daleč naokoli. Zdaj jih je pa že skoraj preveč, saj ne veš včasih, na katerega bi šel in ali katerega bi izpustil letos in šel mogoče drugo leto tja. Sicer pa od viška ne boli glava! Vsi vemo, da predvsem sodniški sistem, ki ga že od nekdaj imajo v PZS, omogoča prirejanje rezultatov. Predvsem zato, ker so sodniki, tudi trenerji, ki se nosijo in delajo, kot da so edini najboljši, nezamenljivi, nezmotljivi, preprosto kot pravi papeži!

Po letih udeležb s svojimi plesalci na raznih tekmovanjih tudi na svetovni ravni sem si nabral ogromno izkušenj ter še ob večkratni analizi in spremljanju posameznih sodnikov/trenerjev, da dobro vem, kaj govorim. Predobro sem spoznal pristop vsakega posameznega sodnika. Zato lahko o tem odprto govorim in tudi trdim. Sicer pa to tako in tako vsi vidijo in vedo. To je vse neetično in nesramno do tekmovalcev in staršev, ki vlagajo ogromna denarna in druga sredstva, da lahko njihovi otroci živijo svoje sanje. Ne more trener soditi svojim varovancem! To je pri nas nedopustno. Zakaj že? Zato, ker je v PZS večina na koncu razočarana in nato sledijo še solze ter težke besede o sodnikih, sojenju in drugi grdi komentarji! In tako gre karavana dalje iz enega tekmovanja v drugo! No, pri nas ni tako. Pri nas smo vsi zadovoljni in srečni. Odhajamo domov in že komaj čakamo na naslednje tekmovanje, prvenstvo.


Državno prvenstvo je tukaj in zdaj, in pripravljaš še nekaj novosti na področju sojenja, če se ne motim?

Da, lotili se bomo novih disciplin, ki so se v zadnjem obdobju pojavile, kot so drog, aerial in še najnovejša, ples z obroči. V ta namen bomo 13. junija izvedli seminar, ki ga bo vodila Gordana Oreščanin iz Novega Sada. Gordana je ‘master ‘profesor športa, ki trenutno pripravlja doktorat na temo ples v športu in kulturi. Je podpredsednica World Artistic Dance Federation (WADF), zadolžena za izobraževanje mladih trenerjev, koreografov in sodnikov. Dela v Viva Dance Academy v Novem Sadu. Letos zaokrožujejo 30 let od ustanovitve društva. Zaposlena je na Fakulteti za šport Novi Sad kot predavateljica. Udeležili se ga bosta Anka Rener Kremžar in Eva Jankovič, obe nekdanji vrhunski plesalki, ki zdaj dosegata lepe rezultate s svojimi plesalci kot trenerki in koreografinji. Po seminarju se jima bo priznalo dosedanje delo, pridobili bosta izobrazbo, s katero bosta lahko predavali drugim, in diplomo WADF Master Dance Teacher. V jeseni bomo nato organizirali predavanja za ostale sodnike, ki že imajo mednarodni naziv sodnika, in za tiste, ki se ukvarjajo s temi disciplinami kot trenerji.


In za obdobje do konca leta imaš v načrtu še kar nekaj aktivnosti. Celo obuditi Krško Open, kajne?

To so bili res lepi časi, ko smo uživali v lepotah in tekmovanjih v standardnih in latinskoameriških plesih ter ko se nas je zbralo na državnem prvenstvu več kot 350 parov. Leta 2004 sem tako začel z mednarodnim tekmovanjem WDSF Krško Open, ki se ga je udeleževalo vsako leto do leta 2017 več kot 500 parov iz vse Evrope in tudi drugih držav sveta. Zelo uspešno obdobje zame in vse plesalce. Ampak kot vedno je WDSF gledala bolj na denar kot na vse drugo, kar spada k takemu tekmovanju. Dvigovala je vsako leto kotizacijo in tako sem nehal to prenašati ter končal zgodbo uspešnega tekmovanja. Problem je bil zadnje leto, ko so nam poslali račun za 5000 evrov. Ops, sem si rekel, to je pa že preveč! Poleg tega, da za to nismo dobili ničesar od njih! Vsi stroški sodnikov in vse ostalo, kar spada k tako velikemu tekmovanju, je bilo na naših bremenih. In sem rekel – konec, gremo mi po svoje! Vzporedno sem začel že leta 2015 z mednarodnim prvenstvom Lukec Open, ki privabi vsako leto več tekmovalcev in klubov. Letos je bilo rekordno število tekmovalcev kot tudi obiskovalcev, saj se nas je zbralo kar nekaj malega čez 2000 plesalcev in okrog 1500 obiskovalcev v treh dneh iz 86 klubov ter osmih držav. Ker slovimo kot odlični organizatorji že od nekdaj in ker se je na Občini Krško pojavil interes po podobnem festivalu, ki je zdaj že vrsto let v Brežicah, mimogrede – drugo leto bo okroglo deseto po vrsti. In jaz sem poznan po tem, da imam rad izzive, da sem raziskovalec in zalezovalec, zato sem se odločil in bom v Krškem s podporo Župana Janka Kerina in Občine Krško začel z novim festivalom. Ta se bo zgodil prvič 20. in 21. oktobra kot Krško Open 2023. Ostaja le še eno odprto vprašanje, ali bo za pokal UPZS ali za pokal Občine Krško.


Kaj meniš, zakaj plesalci in trenerji radi obiskujejo vaše prireditve, ki so sicer tekmovalnega značaja, a kljub temu je občutek sodelovanja bolj ‘u izi’?

Poleg tekme je pomembna tudi priprava vsakoletnih novih stvari, ki popestrijo dogajanje na parketu in ob parketu. Razlikujemo se že od začetka od drugih tudi po tem, da je urnik točen in ni zamud. Vse pripravimo že vnaprej, tako da lahko potem vse nemoteno poteka. Pomembno je tudi, da imaš stalno ekipo in jo tudi primerno nagradiš za delo, ki ga opravi pred, med in po tekmovanju. Prav gotovo je temu tako tudi zato, ker smo vsi bolj sproščeni in že na samem začetku ve vsak, da ne bo nobene kuhinje, ki se praktično niti ne more zgoditi. Vsi smo kot ena plesna družina – plesalci, trenerji, starši in sodniki. Letos pripravljamo himno našega združenja in dvorano bodo popestrile zastave združenja. In prav to je v naših srcih, življenje je ples in ritem teles, ki prinaša uspeh na vseh področjih, ne samo na plesnem. Nas krasijo tisočere zvrsti plesov in omejitev skoraj nimamo, saj smo za vse in vsakogar. Mi smo povezovalni in vsi skupaj smo pod eno zastavo! Pravila so samo zato, da je red in da se upoštevajo. Vedno smo na voljo za nove poglede in predloge. Letos je prvič na sporedu ples z obročem, country line dance, super produkcija mix open brez starostnih omejitev.


So se duhovi na relaciji Plesna zveza Slovenije in UPZS že pomirili? Ali se spet pripravlja kaj novega?

Nič ni novega, mi peljemo svoj voz naprej in se veliko ne oziramo na druge. Kot mi je znano, so na skupščini letos med drugim zadolžili Jadrana Živkovića za pripravo novih izhodišč. Disciplinski pravilnik naj bi zajemal tudi stališča glede tekmovanj oziroma prvenstev, ki niso pod okriljem PZS. To je to. Me res zanima, kako bo to sestavil in ali bodo na upravni enoti tak sklep potrdili. Če pa upoštevamo, da jim vsako leto upravna enota (UE) potrdi 23. člen, ki je evidentno neenakopraven do vseh članic, jim mogoče še to potrdijo. Danes je vse mogoče! Ampak do takrat je še daleč. Mi živimo in delamo za ta trenutek. Oni se trudijo dokazati, da ne moreta biti dva državna prvaka. Kako da ne? Kje to piše? Oni so PZS in WDSF. Mi smo UPZS (ADAS) in WADF! Kaj so slepi ali nevedni ali se samo take delajo? Nekaj od tega so! Na kratko, če jim res ni jasno. Naš prvak je umetniški prvak, njihov pa športni! Za nas je ples predvsem umetnost, oni pa poudarjajo, da so športniki! In?!


Že to, da se letošnje državno prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih PZS odvija v treh vikendih, je neka novost, kajne? Oziroma vračanje na stare tire. Ali pa malo mešanja štren tvojemu državcu?

Vemo že dolgo, da radi nagajajo in se na PZS veliko obremenjujejo z drugimi in manj sami s sabo! To barko vodijo že predolgo iztrošeni ljudje brez novih zamisli in strasti, ki krasi ples in vse, kar se dogaja okoli njega. Mladih pa ni, tisto nekaj, kar jih je, ne dobi priložnosti za predlog, če pa že, jih zmelje njihovo kolesje! Veliko klubov pa niti ni zainteresiranih za sestankovanja in skupščine, ker vedo, da ne morejo nikakor vplivati na razvoj PZS v prihodnje in na izboljšanje razmer znotraj le-te. Glasovalni stroj melje dalje. Še vedno Kljun obvladuje 16 glasov in nič se ne zgodi že od začetka! Fiktivni glasovi vodijo PZS oziroma par večnih ljudi. Če pogledamo zapisnik zadnje skupščine, vse pove o trenutnem razpoloženju članstva. Od 98 razpoložljivih glasov je bilo na skupščini le 26 glasov, od tega je omenjenih 16 glasov od Zorana Kljuna (nekdanji predsednik PZS in lastnik PŠ Bolero, op. u.). Katastrofa.


Ti greš optimistično naprej in uspešno balansiraš, zdaj kot penzionist, med aktivnostmi in potovanji. Kam na poletne dni in kam na sojenja v okviru WADF-ja? Trenutno sem čisto v pripravah na DP v Laškem. Obeta se mi pester junij med čudovitimi plesalci, trenerji, starši in drugimi obiskovalci, prijatelji ter mednarodnimi sodniki, ki se bo prevesil v začetek julija. Po državnem prvenstvu grem na mednarodni plesni festival Uhvati Ritam v Beograd, kjer bom v sodniški ekipi. Naslednja postaja je Visoko v Bosni in Hercegovini 18. junija, nato veliki plesni festival Magic World Haskovo od 23. do 25. junija. Kot zaključek sezone pa še češnja na torti 30. junija skupščina WADF, kjer bom predlagan za novo dveletno obdobje za podpredsednika WADF, ter še svetovno WADF prvenstvo v Atenah 1. in 2. julija 2023, kjer bom tudi v mednarodni sodniški ekipi. Potem pa oddih od vsega tega lepega – v juliju Budva, avgusta Portorož in začetek naslednje sezone že konec avgusta na Dance Festivalu v SIofoku na Madžarskem v vlogi plesnega sodnika. Za konec želim tebi, draga Barbra, in vsem plesalcem, trenerjem, koreografom, sodnikom, staršem in vsem ljubiteljem plesne dejavnosti lepe in sončne počitnice, kjerkoli jih boste preživeli.


Vse dobro tudi tebi. Plesalci imate še vedno možnost prijave na državno prvenstvo, in sicer na spletni strani: https://www.upzs.si/


43 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page