top of page
Search
  • Urednik

Parada plesa: Vsak ‘vdor’ v tekmovalne sisteme PZS bomo obravnavali enako, ne glede na to, kdo je to

Updated: Dec 24, 2021

Barbra Drnač, Ljubljana, Maribor


Ko je Dušan Vodlan objavil razpis državnega prvenstva v začetku junija, so se aktivirale sile na Plesni zvezi Slovenije.

Kot smo na našem portalu že pisali, je Dušan Vodlan ustanovil novo plesno zvezo Umetniško plesno združenje. Več o združenju s lahko preberete tukaj:

In za 5. in 6. junij je napovedal prvo državno prvenstvo v njihovi organizaciji, ki se bo odvijalo v Brežicah. Dušan je s svojo ekipo povabil k udeležbi vse plesalce ne glede na plesno zvrst in ne glede na to, ali so ali niso člani Plesne zveze Slovenije. No, tu se je pa ‘zaštrikalo’, saj pravila PZS-ja plesalcem ne dovoljujejo udeležbe na državnih prvenstvih, ki jih ne organizira Plesna zveza Slovenije. Za uradno pojasnilo sem prosila predsednika Plesne zveze Jadrana Živkoviča, ki pravi: “Iz dopisa ki smo ga posredovali vsem našim članicam 9. 3. 2021, je razvidno, da je Plesna zveza Slovenije nacionalna panožna športna zveza (NPŠZ) – članica Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Uradni tekmovalni sistemi in tekmovalna pravila so registrirani in potrjeni pri OKS. Na podlagi registracije in rezultatov, ki jih tekmovalci dosežejo, lahko pridobijo status športnika, športne štipendije, članice se lahko prijavijo na različne razpise itn. Vse navedeno pomeni, da za udeležbo na tekmovanju, ki ni del uradnega tekmovalnega sistema, PZS ne more izdajati nikakršnih potrdil, upoštevati rezultatov, omogočati statusov, štipendije … Menimo, da morajo biti naše članice ter njihovi tekmovalci s tem dejstvom seznanjeni . Tako v dopisu kot tudi v sklepu predsedstva smo posebej poudarili, da PZS svojim članicam ni nikoli omejevala nastopov na različnih festivalih, odprtih prvenstvih in ostalih tekmovanjih, ki niso del našega tekmovalnega sistema. Menimo pa, da državno prvenstvo v disciplinah, ki jih sami organiziramo, nekatere 30 let, nekatere pa več kot 70 let, in so del uradnega sistema, lahko organizira samo PZS. Če je organizator kdorkoli, bi prišlo do posega v našo pristojnost ter posledično tudi do zavajanja članic in njenih tekmovalcev. Še enkrat, mislimo, da je lahko državno prvenstvo samo eno, ker se na rezultate veže še vrsta statusnih in ostalih pravic. Zato tudi menimo, da se mora vsaka članica (in posledično tudi posameznik tekmovalec) odločiti samostojno, katero prvenstvo podpira. Do sedaj, vsaj kar je meni znano, ni bilo podobnega primera. Vsekakor bo PZS še naprej zagovarjala stališče, da je DP v disciplinah uradnih tekmovalnih sistemov lahko samo eno.”


Plesna zveza je v svoj zadnji zapisnik zapisala, da se “vsaka kršitev smatra za grobo kršitev pravil PZS”. Kaj bo to pomenilo v praksi, pa Jadran odgovarja: “Menimo, da bi udeležba na državnem prvenstvu neke druge organizacije in ne PZS bila direktno uperjena proti bistvu obstoja PZS, kot je tudi v statutu določeno. Zato tudi groba kršitev. To je podlaga za delovanje disciplinske komisije in tudi skupščine PZS. Ni bilo nikoli govora o prvenstvu WADF. Govorimo o državnem prvenstvu, npr. ST in LA ali pa hip-hopu. Ukrepali bomo tako, da bomo spoštovali vse naše predpise, statut, pa tudi pravila OKS in Zakona o društvih. Podrobnosti bomo dorekli na naslednji seji predsedstva.” In tega se bo PZS držala tudi v prihodnje, pravi Jadran: “Vsekakor bomo vsak ‘vdor’ v tekmovalne sisteme PZS obravnavali enako, ne glede na to, kdo je to.”


Nad to odločitvijo oziroma sklepom o prepovedi pa se je na družbenem omrežju razhudil Dušan Vodlan: “Bravoooooooo, PZS! Po stari uhojeni hoji hodite še naprej in prepovedujte, kaznujete in pošiljajte na disciplinsko vse, ki vam ne kimajo. Saj sem pričakoval od vas prav to. Kot sem že zapisal, mi gremo svojo pot in nas nič ne more ustaviti. Tudi vi ne s svojimi takimi in drugačnimi potezami. Vi pa res ne morete več nikogar presenetiti, ste prečitana knjiga.”In dodal pismo podpore predsednika plesne zveze WADF Nilsa‐Håkana Carlzona: “Reakcije uradnih zvez so čisto normalne in pričakovane. Zavedajo se, da nekateri klubi in plesne šole niso zadovoljne z uradno organizacijo, ampak če ni druge možnosti, potem pač vztrajajo tam, kjer so. Začel si z neodvisno organizacijo in zdaj imajo plesalci možnost izbire. Pridružili se ti bodo klubi, ki niso zadovoljni s Fiono (Johnson, predsednica sekcije za moderne tekmovalne plese pri PZS, op. u.) in vašo Plesno zvezo. Na Švedskem se je ta ‘vojna’ začela pred tridesetim leti med Profesionalno plesno zvezo in WDSF (takrat še ICAD). Mi profesionalci smo dobili vse začetnike in plesalce iz kategorij D,C, in B, ampak ko so ti šli v kategorijo A, so se priključili WDSF-ju. Nato smo se mi profesionalci priključili mednarodni plesni zvezi IDO in razvili kategorijo disko in hip-hop in zdaj imamo okoli 3000 tekmovalcev. Naša plesna zveza ima kategorijo deset plesov, boogie woogie in rokenrol, ki pa je član mednarodne rokenrol zveze WRRC. Zdaj znova začenjajo tekmovati v disku in hip-hopu pa streetu in breaku, kot veš. To je seveda konkurenca IDO, ampak pri vas v Sloveniji ni pomembno, ker je vaša PZS članica tako WDSF kot IDO. Kar pa je pomembno v tem trenutku, je, da sta obe organizaciji na Švedskem članici naše WADF in tako plesalci niso več omejeni. Lahko plešejo za obe strani, kar je na koncu tudi najboljše. Potrebno bo še nekaj časa, da vaši ‘pogledajo izven okvirjev in se ne pobijejo med sabo’. Bolje za vse. Samo nadaljuj, kar si začel. Prepoved na dolgi rok ne deluje. Ravno nasprotno, vse deluje tebi v prid. Če je nekaj prepovedano, bodo ljudje odšli k tebi oziroma tvoji organizaciji.”


Dušan bo svoje državno prvenstvo gotovo izpeljal, saj je plesa željnih, ki niso člani PZS, veliko. PZS pa je tudi že objavila razpis za organizacijo skupnega državnega prvenstva, ki bi bilo konec junija za vse moderne tekmovalne plese, rokenrol, standard, latin in ples na vozičkih. “Zadnji vladini odlok je sprostil treninge in tekmovanja za naše člane in mladince. To pomeni, da bomo vsekakor poskušali izvesti tradicionalno državno prvenstvo predvidoma konec meseca junija. Zaradi omejitev je precej gotovo, da bo brez gledalcev, kar pomeni težavo v smislu organizatorjev. Ampak smo optimisti in bomo zadevo izvedli. Eno državno smo že – konec januarja za leto 2020 za člane. Ob brezhibni organizaciji in z veliko izkušenj bomo tekmovanja začeli izvajati v vseh sekcijah takoj, ko bo to mogoče. Za najmlajše kategorije pa še naprej upamo, da bomo izvedli vsaj kakšno tekmovanje, ali festival, ali DP. Vsi delamo na tem. Odvisno bo od vladnih odlokov v bližji prihodnosti,” zaključi svoja razmišljanja Jadran.


Bomo torej junija imeli dve državni prvenstvi? Z zanimanjem bomo spremljali razplet med pravili in plesalci, ki zavoljo pandemije že težko čakajo turnirje in državna prvenstva, sploh tisti v mlajših kategorijah.


Originalni članek najdete tukaj

11 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page