top of page
Search
  • Urednik

Parada plesa: Prvo državno prvenstvo Umetniškega plesnega združenja Slovenije pod streho.

Barbra Drnač, Brežice

Zmagoslavje MN plesne šole iz Nove Gorice!

Prejšnjo soboto se je odvijalo prvo državno prvenstvo novo nastalega združenja oziroma plesne zveze UPZS v Brežicah.

Brežiška športna dvorana je bila prejšnjo soboto odeta v različne plesne stile, ki so napovedovali prvo državno prvenstvo pod okriljem novo nastale plesne zveze Umetniškega plesnega združenja Slovenije pod taktirko Dušana Vodlana. Povabilu za vodenje prireditve skupaj s Špelo Švab sem se z veseljem odzvala, saj me je tudi gnala radovednost, kaj vse so pripravili plesalci in kako je ne preveč prijazen koronski čas vplival tako na kakovost koreografij kot na kakovost izvedbe. Ponavadi prihajam na vse plesne prireditve samo radovedna in nič več s pričakovanji, zato ni kakšnih velikih razočaranj, so samo presenečenja.


Prejšnja sobota je tako buhtela od odlične kakovosti različno zasnovanih in interpretiranih plesnih točk do dih jemajočih nastopov nekaterih posameznikov in skupin. Zbralo se je kar 452 plesalcev iz 26 plesnih šol in klubov, in sicer iz različnih krajev Slovenije iz Ljubljane, Maribora, Nove Gorice, Velenja, Braslovč, Ajdovščine, Krškega, Brežic. Verjetno bi jih bilo še nekaj več, če ne bi Plesna zveza Slovenije kar nekaj časa pred državnim prvenstvom ‘strašila’ svojih članic, da na tekmi ne smejo nastopiti, in so se nekateri pač zbali, kaj bi se v primeru udeležbe zgodilo.

No, zgodilo se je edino to, da je v soboto potekalo tudi državno prvenstvo v standardnih plesih PZS in sta pač obe zvezi nekaj izgubili namesto pridobili. Saj vemo, da se gledalci na plesnih tekmovanjih res ne gnetejo. Je pa Dušan z ekipo svojih somišljenikov na čelu s Sebastijanom Vodlanom, ki je skrbel za točkovanje, odlično pripravil državno prvenstvo.

Sodniške vrste je zasedla mednarodna ekipa s predsednikom WADF Nilsom Hakanom Carlzonom na čelu, ki je na prvenstvo priletel s Švedske. Potem je bila tukaj še iz Srbije Gordana Oreščanin, podpredsednica združenja, iz Hrvaške Siniša Kraševac in Ivana Raščanin, iz Bosne in Hercegovine Jelena Stojakovič in Tamara Gjurchinovska iz Makedonije.

Dušan takole komentira vročo soboto: “Plesalci so se predstavili v 17 različnih disciplinah in dobili smo 94 prvakov v umetniških plesih. Moram izpostaviti predvsem to, da je to zgodovinski trenutek za slovenski ples, saj imamo zdaj poleg športnega plesa tudi umetniški ples. Že na prvem prvenstvu je bila velika konkurenca in bilo je zelo veliko kvalitetnih točk, ki se bodo lahko enakopravno predstavile tudi na evropskem kot tudi svetovnem prvenstvu.”

Vsi na stopničkah so prejeli kolajne, UMZS pa je pripravil še tri posebne pokale za najboljše tri ocenjene točke prvenstva. “Tu se nam je pa zataknilo in se je zgodilo nekaj res redkega, kar štiri točke so bile od sodnikov ocenjene z maksimalnim številom ocen, to je 150 točk. Še bolj nenavadno pa je bilo tudi, da so bile te točke vse iz ene plesne šole. Tako smo se odločili, da trenerja teh točk določita vrstni red. Najboljša točke so šle tako vse v Novo Gorico Plesni šoli MN, ki jo vodita Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia. Razpored je naslednji: 1. mesto točka And Camera Rolls (urban produkcija), 2. mesto Human Rights (modern velika skupina) in 3. mesto Trough the wals (modern mala skupina).”Michal in Nastja sta res odlična pedagoga in skrbita za razvoj plesalcev na najvišji ravni, saj obvladajo vse plesne tehnike. Tudi Mojca Ussar in Andreja Šraj iz Galerije plesa sta vredni omembe. Njune varovanke, predvsem tiste v mlajših kategorijah, neverjetno obvladujejo svoja telesa in razumejo sodobni ples. Pobrali so kar nekaj naslovov najboljših v državi. Enako kot varovanci koreografinje Alice Stojko Sailou, ki so pokazali odlično kakovost in prezenco na parketu.


Posebno energijo je izžarevala gotovo ena najbolj zaposlenih koreografinj oz. mentoric Zinayida Vovk iz Kulturnega društva plesa in animacije Mavrice. Na plesišču so se vrstile kulise ena za drugo, njene varovanke pa obvladajo tudi gimnastiko. Nastopil je tudi Timotej Zorman z orientalskim plesom, nič posebnega, če ne bi bil pač moški, in to je pri nas bolj redkost. No, nekaj pripomb sem dobila, da njegov nastop ni bil kdo ve kaj, a meni se je vsekakor zdel precej samozavesten.


Samozavestna je bila ekipa kluba Moj klub z Bleda z nastopi ob drogu. Jasno, da izstopa državna prvakinja Špela Capuder. Odlično obvlada vse prijeme, ki so obvezni, da je telo skladno tudi s koreografijo.


“Lahko povem, da sem zelo ponosen na vseh 452 plesalcev, ki so se udeležili prvenstva −od najmlajših otrok do najstarejših −, in seveda na vse strokovnjake, trenerje in koreografe, ki so s svojimi koreografijami navdušili obiskovalce in vse prisotne. Skupaj smo ustvarili sproščen in čaroben dan. Veselim se, da nam je uspelo, da smo domov šli vsi veseli in da je tekmovanje minilo v zadovoljstvo vseh.

Jaz osebno pa sem bil ganjen ob prvem nastopu moje vnukinje Lare in seveda ob slovenski himni, ki je napovedala začetek prvenstva. Zelo me veseli vidna kakovost prikazanega plesa, prepričala je kvaliteta plesa slovenskih plesalcev, za kar gre zahvala strokovnemu delu po plesnih šolah in klubih,” se je veselil Dušan ob koncu prvenstva.


Vzporedno v dneh prvenstva so izvedli tudi predavanje za pridobitev certifikat WADF IN UPZS za internacionalnega sodnika in pridobila sta si ga Aleksey Rubtsev in Luka Vodlan. Martina Plohl in Davor Stojakovič sta pridobila certifikat WADF in UPZS za nacionalnega plesnega sodnika. Certifikat WADF in UPZS trener/koreograf so si pridobile Mojca Robič, Katarina Kramer in Lučka Robič.


In kakšni so načrti? “Za naprej pa pripravljamo še en sestanek IO konec junija, nekaj je govora tudi o nekakšnem plesnem kampu v avgustu in skupna organizacija gostovanja na enem od poletnih festivalov. Prav gotovo se bomo organizirali in skupaj odpotovali tudi kot reprezentanca UPZS na WADF svetovno prvenstvo v Liberecu na Češkem, ki bo v novembru. To bo po mojem čisto dovolj za prvo leto delovanja združenja. Jaz pa sem že na poti v Bolgarijo na enega od velikih tridnevnih festivalov,, Magic World v Haskovo, kjer bom v mednarodni sodniški ekipi. Na povratku se bom odpravil še v Skopje, kjer se bom prav tako nekaj dni družil s plesnimi prijatelji in obiskal tudi sorodnike. Dobra turneja za po organizaciji in izvedbi prvenstvu, pravi ‘relaks’. Za sam konec, ena velika hvala članom IO združenja za vložen čas in trud ter poklon ekipi Festisa za izračun rezultatov in natančen potek tekmovanja ter moji družini, ki me podpira. Iskrena hvala, Zorka, Sebastijan, Luka, Bojana, Brina, Matic, Drago, hvala, Klemen, za ozvočenje, svetlobne efekte in glasbo, Nenad, Dea, Mojca, Reneja, Daša. Ekipa, da te ‘skipa’! Skupaj smo močni, zato ni meja za nas!”


Originalni članek najdete tukaj.

19 views0 comments
bottom of page