top of page
Search
  • Urednik

Parada plesa: Prihaja državno prvenstvo v umetniških plesnih disciplinah! In to ne glede na ‘grožnje

Barbra Drnač, Krško, Maribor, Brežice


Umetniško plesno združenje Slovenije organizira 5. junija prvo državno prvenstvo v umetniških disciplinah.

Predsednik novo nastale ‘plesne zveze’ Umetniško plesno združenje Slovenije, Dušan Vodlan, konkretno napoveduje izvedbo prvega državnega prvenstva v umetniških plesnih disciplinah. In sicer v standardnih in latinskoameriških plesih, modernih tekmovalnih plesih, klasičnem baletu in za slovenske narodne plese za vse starostne kategorije za vse in za vsakogar.

Dušan takole vabi na prvenstvo, ki se bo odvijalo v soboto, 5. junija, v Brežicah: “Spoštovane plesalke in plesalci, dragi trenerji in koreografi, cenjeni starši in drugi prijatelji plesa, čas je, da se spet srečamo na plesnem podiju in skupaj zaplešemo in pokažemo eden drugemu, kaj smo se naučili in kaj znamo. Nikakor naj vas ni strah ne virusa korone (vse bo v skladu z navodili NIJZ) ne ‘groženj’ Plesne zveze Slovenije, ki je nacionalna panožna športna zveza in članica Olimpijskega komiteja Slovenije, saj s svojim nastopom na tekmovanju Umetniškega plesnega združenja Slovenije ne boste izgubili nobenega statusa športnika, športne štipendije ali drugih pridobljenih statusov, ki so povezani z obema, prej omenjenima organizacijama. Gre preprosto za povsem drug kontekst povezovanja in združevanja plesalcev na svetovnem in tudi slovenskem področju, ki nam je skupni imenovalec – umetniški ples. Nobenih kršitev česar koli vas ne morejo in ne bodo mogli obtoževati, saj nam demokratična ureditev EU in Ustava Slovenije dovoljujeta prosto izbiro in združevanje, zato ste vsi prisrčno vabljeni, da se nam pridružite in se udeležite prvega državnega prvenstva Umetniškega plesnega združenje v umetniških plesnih disciplinah.”


Tekmovanja se lahko udeležijo tako člani UPZS kot tudi vsi nečlani UPZS, solisti ali pari, v triu, malih skupinah, formacijah ali produkciji. Kategorije, ki so usklajene s pravilnikom WADF (Svetovnim umetniškim plesnim združenjem www.worldartdance.com), so naslednje: umetniške plesne tekmovalne discipline trebušni ples, ljudski ples, klasični balet, sodobni ples, jazz ples, šov ples, pop ples, disco ples, step ples, break dance, popping & locking, urban street dance, pom-pon, cheer ples, umetniški cheerleading, akrobatski šov, ples na drogu in flamenko. Umetniške plesne tekmovalne discipline v parih so naslednje: latino šov ples, standard šov ples, plesi Karibov (bachata, salsa, merenque, mambo, bolero, son cubano), swing (swing, jitterbug, boogie woogie, lindy hop, west coast swing), tango (argentinski tango, milonga, tango valček), disco (disco-fox, hustle). Mednarodni latinsko-ameriški plesi (cha cha cha, samba, rumba, jive, paso doble). Tekmovanje bo tudi v posameznem plesu in v kombinaciji treh in petih plesov mednarodni standardni plesi (počasni valček, tango, slowfox, quickspet, dunajski valček) in kombinacija desetih mednarodnih plesov ter kombinacije dveh, štirih, šestih in osmih plesov. Pestra paleta torej, ki bo zadostila resnično čisto vsem okusom. Celoten pravilnik z razlago vseh zvrsti najdete na spletni strani UPZS . Sicer je za zdaj še v angleščini, zato da omogoča prijavo tudi na mednarodna tekmovanja v okviru WADF, a Dušan obljublja prevod v kratkem.


“Ples je pomemben del naše kulture in bistven del mnogih od nas. V zadnjem letu smo se morali veliko prilagajati in odrekati, biti potrpežljivi in prilagodljivi. Dokazali smo, da smo lahko, da hočemo, da znamo, da zmoremo, ker se plesu ne bomo odrekli. Tako smo našli načine, da smo nadalje razvijali svojo strast do plesa in umetnosti. S plesom negujemo svoje fizično, emocionalno in psihično zdravje. Vsak na svoj način in v svojem stilu. Veseli smo, da se to končuje in da vas lahko povabimo, da sad svojih vaj, ustvarjanj in prizadevanj predstavite na prvem državnem prvenstvu Umetniškega plesnega združenje oziroma UPZS v umetniških plesnih disciplinah. Podrobna navodila o izvedbi tekmovanja, ki bo v vsakem primeru potekalo ‘v živo’, boste vsi udeleženci še dobili po prijavi na prvenstvo, saj se pravila NIJZ glede izvedbe spreminjajo iz tedna v teden glede na epidemiološko stanje v Sloveniji oziroma regiji,” še dodaja Dušan.


Naj kot zanimivost omenim samo to, da 5. junija poteka tudi državno prvenstvo v standardnih plesih, ki ga organizira Plesna zveza Slovenije v Radljah ob Dravi. Naključje? Ah, kje pa, teh v življenju pač ni.


Originalni članek najdete tukaj

15 views0 comments
bottom of page