top of page
Search
  • Writer's pictureUPZS

D. Vodlan: Državno prvenstvo je dražje za nas, ampak bolj pošteno!

10.6.2022 - Parada plesa, Barbra Drnač, Krško, Maribor - klik na originalni zapis

Trenerji, plesalci in starši zaupajo končnim uvrstitvam

Pogovor z Dušanom Vodlanom, predsednikom Umetniškega plesnega združenja Slovenije, ki je organiziral drugo državno prvenstvo v vikendu natrpanem s plesnimi tekmovanji!


Dušan, pozdrav, in glede na odzive na družbenih omrežjih in pripovedovanjih si minuli vikend organiziral nadvse odlično državno prvenstvo vaše zveze oz. Umetniškega plesnega združenja Slovenije. Torej zakaj so bili udeleženci navdušeni, kako zadovoljen pa si bil ti, čeprav je bil vikend poln plesnih tekmovanj?

Kar se tiče datuma, sem se žal uštel, želel sicer najbolje, a se je na koncu izkazalo, da je bila ta odločitev slaba. Kljub temu je za nas zgodba zelo uspešna, saj se nas je zbralo v dveh dneh, kljub vsem drugim tekmovanjem pri nas in v naši bližini (Poreč), skoraj 1500 plesalcev in gledalcev. Med gledalci predvsem seveda staršev, ki so edini pravi sponzorji svojih uspešnih otrok. Hvala lepa, starši, da podpirate svoje otroke pri tem lepem in koristnem užitku v prostem času. Vam pa zaupam še to dejstvo, da se pri ukvarjanju s plesom vse mišične skupine enako vredno razvijajo, vse od prstov na nogah prek telesa do ramenskega obroča. Seveda pa ne smemo pozabiti, da je treba pri plesu misliti na veliko stvari in s tem si tudi plesalci ‘kravžljajo’ svoje možgančke. Ples je edina dejavnost, ki tako dobro vpliva na telo in pozitivni razvoj vsakega posameznika. Dvorana je pokala po šivih in vzdušje je bilo fantastično. Ogromno predstav, zaključkov, DP in drugih tekmovanj sem organiziral tudi v okviru PZS in izvedel v svoji več kot 40-letni karieri, a take množice in takega vzdušja se ne spominjam. Zato si zapišite, dragi klubi, trenerji, plesalci datum in kraj 3. DP UPZS, ki se bo zgodil 3. in 4. junija 2023 v dvorani Tri lilije Laško.


Kdo pa je bil najuspešnejši klub, koreograf oz. solist?

Znova so bili najboljši po oceni sodnikov plesalci iz MN Company Nova Gorica na 1. In 2. mestu na čelu z Nastjo Bremec Rynia in Michalom Rynio. Najboljši dve solistki sta bili zelo izenačeni. Na koncu je bila najboljša Noemi Capuano iz MN Company, ki je bila za eno točko boljša od Žane Colarič iz PK Lukec Krško. Najbolj številni klubi pa so bili Be Funky iz Komna s 128 plesalci, drugi Cool Kid Mavrica iz Braslovč s 112 plesalci in tretji PK Lukec s 100 plesalci. Dobili smo kar 96 prvakov.


Vedno pa v sodniško vrsto povabiš tudi mednarodne sodnike, kajne? Kdo so bili poleg naših letošnji?

Naše načelo je, da trener ne more biti sodnik, in ker je v PZS in v IDO, WDSF to dolgoletna praksa in očitno bo še naprej, na našem državnem sodijo samo tuji sodniki. Je res, da je to dražje za nas, ampak je bolj pošteno, in trenerji, plesalci ter starši bolj zaupajo končnim uvrstitvam. Moje izkušnje s tem so odlične, in na naših festivalih Lukec Open Brežice in DP, WADF SP, EP, kjer sodim, ne doživljamo raznih razočaranj, joka ali groznih komentarjev staršev. Kar se, kot vsi vemo, redno dogaja po tekmovanjih na PZS.

Na letošnjem državnem prvenstvu so v ekipi sodnikov bili Gordana Oreščanin (Srbija), Milena Nalbantova (Bolgarija), Franciska Kovacs (Madžarska), Edina Dizdarević (BIH), Tijana Selak (Nova Zelandija), Ivana Rončevič (Hrvaška) in Rosen Bojilov (Bolgarija). Prav tako je naše združenje pridobilo še eno plesno učiteljico z WADF certifikatom koreograf/trener Sudent, Petro Preininger iz PK Podčetrtek, ter WADF certifikat internacionalnega sodnika, Michal Ryna iz MN Company Nova Gorica. Čestitke obema in dobrodošla v našo ekipo trenerjev ter sodnikov. Pri nas gredo vsi veseli, srečni in zadovoljni domov. Tako je bilo tudi tokrat. Tudi novost je, da se v našem sodniškem sistemu pri vsakem od petih kriterijev – tehnika, ritem, muzikalnost, koreografija in splošni vtis – najboljša ocena in najslabša ocena brišeta. Tak sodniški sistem ponuja vsakomur dodatno zaupanje v končni rezultat. Ko sem to omenil že pred leti v PZS, so mi nekateri ‘plesni doktorji’ navrgli, kdo je tisti, ki bo meni brisal oceno! Mislim, da komentar ni potreben, saj iz tega vsak lahko zaključi njihovo mnenje o poštenem oziroma nepoštenem sojenju.

Naši napovedovalki, Sanja Cerjak in Tamara Hostar, sta bili odlični ter sta celotno prvenstvo zelo dobro odvodili. Bili sta zelo aktivni, animirali sta tudi gledalce, da so plesali na tribuni in navijali iz srca. Doživeli smo tudi mehiški val celotne dvorane. Tako vzdušje, roko na srce, redko kje doživiš na tovrstnih tekmovanjih. Resnično hvala moji delovni ekipi DP, ki je vedno ob meni. In na koncu so tudi oni srečni in zadovoljni, da so del tako velikega dogodka.


A do prihodnjega leta je pred tabo in UPZS še nekaj velikih projektov. Kaj vse načrtuješ in kaj vse boš izvedel?

Poslanstvo našega združenja je ponuditi plesalcem, trenerjem in staršem alternativo v obliki državnih prvenstev in izobraževanje za WADF trenerje/koreografe ter WADF nacionalne in internacionalne sodnike. UPZS bo tako letos pred začetkom sezone pripravil seminar osnove plesne pedagogike za najmlajše udeležence plesnih uric (predšolska in prva triada). Udeleženci seminarja bodo prejeli konkretne zamisli, kako popestriti plesne urice z različnimi didaktičnimi pristopi. Osvežili bodo znanje o razvojnih stopnjah, kaj je pomembno pri gibalnem razvoju otrok v tej starosti in česa naj se ne bi izvajalo.


In menda se podajaš tudi na lokalne volitve; je res, da boš kandidiral za župana Krškega ali so to le namigovanja? (Smeh) To je bila ena ‘fora’ v času kandidature za poslanca. V predvolilnem srečanju in v družbi je moj prijatelj skoval tole: Dušana Vodlana za župana, ker se to tako lepo rima in ker on vse ‘poštima’!” Ne, teh ambicij prav gotovo nimam, saj mi je v tem delu življenja, tako kot je, najbolje. Imam vse, kar potrebujem, in me zadovoljuje. V svojem življenju sem prek svoje glasbene in modne agencije sodeloval z mnogimi slovenskimi glasbeniki in pevci ter mladim talentom pomagal na plesni, glasbeni, pevski, manekenski poti … Prek moje organizacije in izvedbe Miss Posavja je uspela tudi kot miss Slovenije in pevka Rebeka Dremelj iz Senovega in takratni mladi harmonikar Toni Sotošek, skupaj smo pripravili v začetku leta 90 prvo ‘haus rap Abrams’ ploščo v Sloveniji … Mnogi so ob meni uspeli in sem jim na nek način usmeril prihodnje življenje, postali so uspešni plesalci, trenerji, glasbeniki, pevci … Vseh ne bom našteval, ampak le nekatere. Ob meni sta se razvijala v odlična plesalca in človeka, moja sinova Sebastijan in Luka, Sanja Cerjak, Klavdija Kerin, Simon Cerjak, Amadeja Plevel, Roman Abram, Stanka Macur, Sanja Mlinar … Ko se kdaj pa kdaj vrnem tja k njihovim začetkom, je to lep občutek in sem ponosen na vse, kar smo skupaj naredili. Seveda sem z marsikaterim še danes povezan in snujemo nove nastope ter projekte in uspešno sodelujemo.


Zdaj je na vrsti tudi moja ljuba vnukinja Lara. Sva posnela njeno prvo pesem z naslovom Buši, buši, buši in že je bila sprejeta na tradicionalni otroški pevski festival FENS, ki bo od 24. do 26. junija 2022 v Kopru. Seveda je za takšen festival potreben tudi spot in sem ga, ravno ko tole pišem, tudi že prejel. Prav lušten je! Ker sem človek izzivov in ker rad delam vse, kar je že utečeno, in se lotevam tudi novih projektov, bom prav gotovo še kaj načrtoval. Sem človek trenutka, ko me prešine, sem že v povišanem stanju zavesti. In potem niti ni daleč do izpolnitve, od zamisli do projekta in cilja!


Kakorkoli, poletje je pred vrati in zajemi ga z veliko žlico. Vse dobro.

Res je, tokrat grem med drugim za 30 dni na morje s kolesom, z vespo in trikolesnikom ter seveda z ženo Zorko. V juniju bom odšel na dva festivala, in sicer v Zalaegerszeg na Madžarsko na Pressdance International od 10. do 12. in v Bolgarijo, v Haskovo, na VII. International Magic World Festival od 17. do 19. Za zaključek počitnic pa odhajam znova na Madžarsko, tokrat na Beach Dance Cup od 27. do 28. avgusta, v prijetno mestece ob jezeru, Siofok. Jesen prinaša nove izzive, december pa bo prinesel predbožični plesni festival v Opatiji. Smo v zadnjih dogovorih, da začnem s svojo odlično ekipo povsem nov plesni festival, in sicer 1. MDF Crystal Dance in The Crystal Dance Hall Lukec Opatija Open 10. In 11. decembra 2022. Vabljeni dragi klubi, trenerji, plesalci in seveda starši že danes v to prekrasno obmorsko mesto. Za Opatijo pravijo, da je drugi Monako. Čaka nas še en odličen festival, tokrat na Hrvaškem.


67 views0 comments
bottom of page