top of page
Search
  • Urednik

velenjcan.si: Tudi v Velenju želijo graditi dobro plesno skupnost

V soboto, 17. aprila 2021, je v prostorih Plesne šole Spin v Velenju potekala 6. seja Umetniško plesnega združenja Slovenje (UPZS), na kateri so se predvsem pogovarjali o organizaciji in izvedbi 1. državnega prvenstva v modernih tekmovalnih plesih.

Slovenija je v svetovnem merilu že več let prava plesna velesila, saj plesalci v vseh plesnih zvrsteh dosegajo odlične rezultate. Kljub temu so mnogi nad plesno klimo v Sloveniji in delovanjem Plesne zveze Slovenije razočarani. UPZS je združenje, ki je nastalo predvsem zaradi te težave; nezadovoljstva mnogih slovenskih plesalcev. Združenje želi plesalcem nuditi poštenost, demokratičnost in strokovno ter realno sojenje na tekmovanjih.

Ustanovitelj UPZS Dušan Vodlan, ki je tudi ustanovitelj PK Lukec Krško in pionir plesne dejavnosti v Krškem in Posavju, je ob koncu seje dejal: "Tako kot vse naše seje je bila tudi ta sproščena in prijazna. Danes smo razdelili še zadnje naloge pred državnem prvenstvom, ki ga želimo izvesti v juniju, če bodo razmere to dopuščale. Zelo sem vesel, da se nas je toliko zbralo in da smo bili sklepčni."

Članica združenja je tudi Plesna šola Spin, ki v Velenju uspešno deluje že 24 leto. Vodja PŠ Spin Mojca Robič nam je zaupala, kaj članstvo pomeni za plesno šolo in velenjske plesalce:

"Ples je že dolgo množično gibanje in zdi se mi, da bo vedno bolj prevzelo tudi tiste, ki o sebi menijo, da imajo dve levi nogi. Zakaj? Ker je ples zdravilo. In v času, ki ga živimo, potrebujemo eno naravno zdravilo s samo pozitivnimi stranskimi učinki.

V začetku delovanja PŠ Spin smo plesali zgolj za rekreacijo. Z leti pa so si predvsem mlajši plesalci zaželeli še nekaj več – nadgrajevati znanje in stopati po stopničkah razvoja s področja plesa vedno višje in višje in le tega tudi pokazati oz dokazati. Plesati med vrstniki izven matične plesne šole, hkrati pa se seznaniti tudi z novostmi na delavnicah pri drugih slovenskih in tujih plesnih učiteljih. In vse to lahko nudi kakšen kvaliteten plesni festival ali prvenstvo. Zato smo tudi mi stopili na tekmovalno pot. Že prvo leto smo dosegli uspešne rezultate, je pa res, da smo se sprva udeleževali le tujih festivalov svetovnega ranga.

Članstvo v UPZS mi pomeni izziv, v smislu razvoja naših storitev, hkrati pa veselje ob novi možnosti izobraževanja in udejstvovanja na tekmah. Predvsem bomo lahko s skupnimi močmi in veliko intuziazma širili ples kot ljubezen in strast do posebne vrste umetnosti, športa in kulture. Počasi bomo gradili globoke temelje dobre plesne skupnosti, kjer se bodo lahko plesalci in tudi plesni učitelji in trenerji, koreografi v obliki izobraževanj na seminarjih lahkotneje in sproščeno razvijali, predvsem pa med seboj povezovali. V Velenju pa imamo že od nekdaj veliko ljubiteljev plesa in čas je, da stopimo skupaj in se začnemo povezovati. Le tako bomo vzor predvsem mlajšim generacijam, da bodo med seboj gojile harmonijo plesa."

Tudi Dušan Vodlan je zadovoljen s sodelovanjem: "Vesel sem, da sva z Mojco našla skupni jezik. Poznava se sicer že dalj časa, a v zadnjem času smo se še bolj povezali in ugotovili, da imamo veliko skupnega in ogromno idej. Verjamem, da bomo uspešni, s tem pa bo uspešen tudi ples v Velenju. Naš namen je, da tudi v tem okolju z našim delovanjem pripomoremo, da se ples povzdigne še na višjo raven. Želimo, da bo čim več otrok in pa seveda tudi staršev zadovolnjih, ko se bodo vračali domov po tekmovanjih. Prizadevamo si za skupno zadovoljstvo in rast."


Iščejo sponzorje in donatorje

Na seji so se pogovarjali tudi o pridobivanju sponzorjev in donatorjev. Organizacija državnega prvenstva je namreč velik zalogaj in organizatorji želijo plesalcem in gledalcem nuditi odlično izkušnjo. Vsi, ki bi jih želeli podpreti z donacijo ali sponzorstvom se lahko obrnete na Plesno šolo Spin - info@plesnasolaspin.si.

Z leve Reneja Robič, Lučka Robič, Zorka Vodlan, Dušan Vodlan, Mojca Robič, Katja Čuk, Martina Plohl, Smiljan Mekicar in Daša Kerin.


Originalni članek najdete tukaj

5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page