top of page
Search
  • Urednik

Dušan Vodlan. Od državnega prvenstva prek mednarodnega pokala do tekme v prekrasni kristalni dvorani

20.4.2022 - Barbra Drnač, Krško, Maribor - spletni portal Parada plesa - originalni članek

Intervju predsednika UPZS v spletnem plesnem portalu Parada plesa

Dušan Vodlan, predsednik Umetniškega plesnega združenja Slovenije, napoveduje pestro tekmovalno obdobje in kandidaturo za poslanca!


Pozdravljen, Dušan, in lahko bi dejala oz. napisala, da vaše Umetniško plesno združenje Slovenije nikakor ne počiva, ampak ste v pomladni akciji. Kaj pripravljate torej v prihodnjih mesecih in kje se bodo odvijali dogodki? Res je, draga Barbra, v letošnjem letu bomo izvedli kar nekaj projektov. Na skupščini smo v načrt dela za letos uvrstili predvsem naše 2. državno prvenstvo (DP) in udeležbo naših članic na različnih domačih in tujih festivalih. Državno bomo letos pripravili 28. in 29. maja v športni dvorani Prebold, kjer smo dobili najboljšo finančno ponudbo, in ga bomo izvedli skupaj s Plesnim društvom Mavrica Braslovče. Ob državnem prvenstvu bomo izvedli tudi Mednarodni pokal v solo plesih, ki je v svetu in Evropi že zelo popularen z ogromnim številom predvsem plesalk. Ko sem postal podpredsednik WADF, sem takoj začel razmišljati na eno veliko tekmovanje, ki bi ga organizirali v Sloveniji. Sicer nisem pričakoval, da se bo to zgodilo že letos, toda pojavila se je možnost in sem jo zagrabil z obema rokama. Tako bomo v 18. in 19. junija imeli v Sloveniji evropsko prvenstvo v street plesih in popu ter svetovni pokal v nekaterih preostalih plesih. Več o tem si lahko vsak pogleda na spletni strani in v pravilih WADF.


Zakaj takšna intenziteta tekmovanj in kakšno udeležbo pričakujete na posameznih tekmah?

Jaz mislim, da ni nič preveč, dokler se plesalci z veseljem družijo in med seboj tekmujejo za določene nagrade. Večina pa itak uživa v nastopih doma in v tujini. Glede na udeležbo na lanskem državnem prvenstvu našega združenja pričakujemo 800 do 1000 plesalcev iz 35 do 40 slovenskih klubov. Evropsko in svetovni pokal organiziramo prvič in ne bi mogel napovedovati. Se bomo pa vsi skupaj potrudili, da bo udeležba vrhunska in konkurenčna.


Se zdi, da se plesni klubi ne ‘bojijo’ več sankcij Plesne zveze Slovenije, če bi se morda udeležili vaših tekem, ali me videz vara?

Pomembno je to, da smo lani brez težav izpeljali DP tudi s plesalci, ki so člani PZS, in nisem slišal, da bi imeli kakršnokoli težavo s strani PZS. Stvar je v povezovanju in v tem, da se vsi skupaj počutimo dobro ter delujemo v dobro vseh slovenskih plesalcev in klubov. Tudi na junijskem velikem dogodku na svetovni ravni bomo dovolili udeležbo tudi plesalcem, ki so sicer registrirani v PZS. Mislim, da je to že ‘pase’, in upam, da bomo nekoč bolj sodelovali, vsaj z naše strani ni nobene ovire, da ne bi.


Kar imam povratnih informacij, so vsi udeleženci zelo zadovoljni z organizacijo, pozitivno naravnanostjo vaših tekmovanj in nenazadnje z uvrstitvami. Čemu pripisuješ takšne pohvale, ki krožijo med plesalci in njihovimi trenerji ter starši, o vaših tekmah?

To je predvsem zasluga drugačne miselnosti, ki je med nami. Predvsem pa je to zato, ker je naš sistem drugačen in zajema veliko malenkosti, ki na koncu dajejo večje zaupanje v organizacijo in izvedbo tekmovanj. Na veliko stvari, ki dajejo končni rezultat, smo zelo pozorni. Recimo naša sestava sodnikov je že tako sestavljena, da imamo zelo različne strokovnjake za svoje discipline in tudi nekatere tako imenovane splošne, ki se spoznajo na ‘vse’. Pri nas se recimo v ekipi petih sodnikov ne moreta znajti dva ali celo trije iz ene zvrsti plesa, kot se je recimo zgodilo na zadnjem festivalu (Libero Dance Fest, op. u.) pred nekaj dnevi. To je zelo pomemben vidik zadovoljstva vseh prisotnih. Zato so končni rezultati lahko tudi bolj realni. So tudi druge prednosti, o katerih smo že pisali na vašem portalu.


Tvoji načrti segajo tudi v poletje in seveda jesen. Nam razkriješ, kaj vse se bo dogajalo? Se ti zdi, da se počasi vračamo v normalo, ko ste organizatorji spet v elementu načrtovanja malo več kot samo do ‘jutri’, če karikiram?

Z direktorjem Turistične Agencije g. Lovrom Gačinom iz Zagreba se že poznava več kot deset let in sva marsikaj skupaj naredila. Tako pripravljava že letos poleti razne nastope, delavnice, vikende, priprave za plesalce, pevce, glasbenike, skupine po hotelih, s katerimi ta agencija sodeluje. Osredotočili se bomo predvsem od Moščeniške Drage do Opatije in otoka Krka. Pred nekaj dnevi sem se srečal tudi z nekaterimi direktorji v Opatiji. V prvem vikendu novembra pa že pripravljam vse potrebno za prvi mednarodni plesni festival Opatija Open v prekrasni Kristalni dvorani Hotela Kvarner s 650 kvadrati.


Kdo pa je ekipa, s katero kreiraš vse te podvige?

Pri nas sem najbolj aktiven jaz in imamo še 11 podpredsednikov za svoja področja in so razdeljeni po regijah. Za zdaj delujemo prek e-mailov oz. po zooma. Jaz pripravim predloge in jih nato sprejmemo ter razdelimo delo.


In zdaj, ko si v bistvu ‘penzionist’, se zdi, da si še bolj aktiven kot prej. Poleg plesnih aktivnosti si se podal tudi v politične vode. Kandidiraš za poslanca na listi Dobra država Smiljana Mekicarja. Parada sicer ni političen portal, a kljub temu povej, zakaj še ta korak in če pričakuješ uvrstitev med poslance, čeprav vam ankete ne kažejo ravno dobro?

Se mi zdi, da sem kot upokojenec še bolj v akciji. Saj sem se razbremenil določenih skrbi znotraj naših treh klubov pod imenom Lukec, kjer sta me uspešno zamenjala sinova Sebastijan in Luka s preostalimi trenerji. Vesel sem, da je tako in da je znamka Lukec v pravih rokah. Zato pa jaz delujem lahko na drugih projektih, katerih mi za zdaj ne zmanjka. Že na zadnjih lokalnih volitvah sem sodeloval v stranki Dobra država. Zdaj, ko je vajeti stranke prevzel moj dobri prijatelj Smiljan Mekicar in je eden od podpredsednikov pri UPZS, sem se jaz tudi odločil za kandidaturo. Sem od letos tudi član sveta stranke. Vse svoje življenje sem preživel med ljudmi, zato vem, kaj si ljudje želijo. V teh letih sem kolesaril, pel, plesal, učil, sodil in jih vodil v različnih organizacijah. Spoznal sem, da si ljudje želijo pristnih in poštenih odnosov tako v kulturi in športu ter tudi v politiki. Politika me je vedno mikala in hkrati odbijala, saj tam pristnosti in poštenosti nisem našel, ter me je vedno razočarala. Z nastankom stranke Dobra država, njenim programom in predvsem ljudmi, ki se zbirajo v njej, sem končno našel združbo, ki ji verjamem in v kateri mi sodelovanje predstavlja veselje in optimizem. Kot športnik, športni funkcionar in kulturnik se bom v vlogi poslanca boril za boljše sistemske rešitve financiranja športa in kulture. To bomo skupaj uredili na občinski in državni ravni. Predvsem pa bo moja prednostna naloga s pomočjo preostalih poslancev urediti status umetnika in kategorizacijo za vse naše uspešne plesalce preko Ministrstva za kulturo Slovenije. Moram še povedati, da nisem edini iz sveta plesa na naši skupni listi s stranko Našo Prihodnost Ivana Galeta in Dobro državo, temveč nas je kar sedem plesnih pedagogov, ki uspešno delujejo v svojih okoljih ter so se odločili kandidirati na naši skupni listi. Hvala lepa, Eva Jankovič, Petra Bremec, Nataša Babič, Klavdija Križ Potisk, Zorka Vodlan, Mateja Terčon Knap, zato dragi vsi, ki se ukvarjate s plesom, smo mi najboljši kandidati za poslance v DZ.


Razplet bo seveda kmalu znan, upam, da ne boš preveč razočaran?

Z anketami se ne obremenjujem, saj bo prava anketa 24. 04. 2022. Če bi samo kanček razmišljal o razočaranju, se ne bi podal na to pot. Sem v tistih letih, ko zame ni razočaranj, ker vse, kar danes počnem, me zadovoljuje, in se veselim vsakega novega projekta kot nekaj novega, nov izziv, vse skupaj mi popestri vsak dan in mi ni nikoli dolgčas. Povezani smo močnejši in uspešnejši.

Hvala in želim vse dobro!

26 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page